متن کامل بیانیه شورای علمای شیعه افغانستان به شرح زیر است:
وی با توصیه به رهبران و سران اقوام و مذاهب برای فاصله گرفتن از درگیری های بلخاب خاطر نشان کرد : « رهبران دلسوز همه اقوام افغانستان از درگیری بلخاب فاصله بگیرند . درگیری در بلخاب برای هیچ کس حاصلی جز خون ریزی مردم و ویرانی افغانستان ندارد.»
۴. مردم ملکی و غیر دخیل در جنگ نباید مورد آزار و اذیت قرار گیرند آن عده مردمی که از ترس و جنگ خانه های خویش را ترک کرده اند زمینه بر گشت مطمئن و آرام آنها به خانههای شان فراهم گردد.
والسلام علی من اتبع الهدی
شورای علمای شیعه افغانستان
۱۴۰۱/۴/۴
۳. معضله بلخاب نشأت گرفته از نارضایتی مولوی مهدی است که سالها منحیث یک قومندان در کنار نیروهای امارت اسلامی رزمیده است و اینک می گوید؛خواستار جایگاه حقوقی و سیاسی مردم خویش است. بنابر این معضل باید به گونه ای درونامارتی حل گردد و به بخشهای دیگری از جامعه و مناطق کشور تسری داده نشود.
به گزارش روز یکشنبه مجله خبری آسیای میانه، شورای علمای شیعه افغانستان در بیانیه خود با بیان اینکه مردم بیگناه بلخاب در معرض آسیب قرار دارند، به طرف های درگیر تذکر داد هر چه سریع تر به نبرد های مسلحانه پایان داده و منازعات و مسایل مورد اختلاف شان را از طریق گفت و گو حل و فصل نمایند.
۲. طرفین جنک حکم صریح رسول خدا (ص) را مورد توجه قرار دهند که می فرماید: در سایه جنگ نباید جان، مال، آبرو و ناموس مردم، مورد تعرض قرار گیرد، حتی اشجار، چشمهسارها و مزارع مردم آسیب نبیند، افرادی که صحنه جنگ را ترک کرده اند نباید تعقیب شوند و با اسرای جنگی با مهربانی و کریمانه بر خورد گردد. و….
بسم الله الرحمن الرحیم
جنگ پدیده شوم و منفوری است که همواره فجایع و مصیبت های بیشماری را بر جوامع انسانی تحمیل نموده و موجب ویرانی بلاد و نابودی نسلها و اذیت و آزار انسانهای بی گناه اعم از زنان ، اطفال و پیره مردان شده است.
کاظمی قمی با اشاره به درگیری های اخیر در بلخاب افغانستان هشدار داد : « جنگ در بلخاب فتنه مقدماتی آمریکاست ؛ هرکس به آن دامن بزند در سناریوی آن کشور بازی کرده است .»
اکنون که جنگ در بلخاب آغاز شده است و مردم بیگناه بلخاب در معرض آسیب قرار دارند شورای علمای شیعه افغانستان، نکاتی را به طرفهای درگیری به طور جدی تذکر داده، توصیه می نماید:
کشور ستمدیده افغانستان طی بیش از چهار دهه دستخوش تجربیات تلخ و ناکام جنگهای خانمان سوز و قساوتمندانه بوده است. با تحولات یکسال قبل که منجر به سقوط نظام جمهوریت و به قدرت رسیدن امارت اسلامی گردید انتظار می رفت بینظمیها، نا امتی ها و جنگها خاتمه یابد. ولی با تأسف دیده شد که جنگها و نا امنیها در برخی مناطق خواب مردم را پریشان نموه و شعله های جنگ در مناطقی از نو در حال سر بر آوردن است.
۱. جنگ ویرانگر است و به هیچ دلیلی به نفع کشور وملت نمی باشد و مردم را متضرر می سازد، لذا از طرفین منازعه می خواهیم که هر چه سریع تر به نبرد های مسلحانه پایان داده و منازعات و مسایل مورد اختلاف شان را از طریق گفتگو حل و فصل نمایند.
حسن کاظمی قمی نماینده ویژه رییس جمهوری اسلامی ایران در امور افغانستان نیز امروز در رشته توئیت نوشت : اولویت آمریکا برای آشوب هدفمند در افغانستان، جنگ آفرینی قومی و مذهبی است تا هزاره و تاجیک را قربانی طرح خود کرده و بحران افغانستان را منطقه ای کند.
کاظمی قمی تصریح کرد : « همه خیرخواهان افغانستان باید در مقابل درگیری بلخاب موضع بگیرند ؛ محرک اصلی درگیری سرویس های اطلاعاتی چند ملیتی هستند.»
از مدتی بدین سو نشانه های بروز خشونت در ولسوالی بلخاب ولایت سر پل قابل تحلیل بوده و تشویش هایی را به وجود آورده بود لذا در اثر در خواست علما و طلاب بلخاب از شورای علمای شیعه افغانستان مبنی بر تلاش در راستای جلو گیری از جنگ در بلخاب این شورا هیأتی را برگزید که در تفاهم با امارت اسلامی و مولوی مهدی که از قوماندانهای شناخته شده امارت اسلامی است تلاش جدی نموده، از بروز جنگ در بلخاب جلو گیری نمایند تا مردم از شر جنگ در امان بمانند.
علی رغم اینکه هیات موثر و جامعی متشکل از شخصیتهایی از ولایت های مختلف کشور در نظر گرفته شد و تفاهم ابتدایی هم با مقامات امارت اسلامی و مولوی مهدی صورت گرفته بود. با تأسف باید یاد آور شد که افراد کوتاه بین در اثر رقابت های ناسالم نقش منفی بازی نموده و موانعی بر سر راه هیات خلق نمودند و به مشتعل شدن آتش جنگ کمک کردند.