مجله خبری آسیای میانه
  • اخبار آسیای میانه
No Result
View All Result
  • اخبار آسیای میانه
No Result
View All Result
مجله خبری آسیای میانه
No Result
View All Result
صفحه اصلی اخبار آسیای میانه

توطئه برای خزر – ایرنا

کاظم روحانی نژاد توسط کاظم روحانی نژاد
25 مهر 1401
in اخبار آسیای میانه
0


موضوع قره باغ و تنش های سرزمینی بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان تاثیر قابل توجهی بر برنامه ها و طرح های جمهوری اسلامی ایران به خصوص در ارتباط با مسیرهای ارتباطی دارد.

مقام های عالی رتبه جمهوری اسلامی ایران بارها تاکید کرده اند که تغییر مرزهای سرزمینی بین کشورهای شمال غربی ایران را خط قرمز خود می دانند.

با توجه به مزاحمت هایی که در سال های گذشته دولت باکو در مسیر ارتباط زمینی ایران به ارمنستان و روسیه ایجاد کرده بود، تغییر در وضعیت حاکمیتی قره باغ می تواند چالشی برای تهران به ویژه در زمینه تکمیل دسترسی جاده ای کریدور شمال جنوب از خلیج فارس تا روسیه باشد.

اکنون اندیشکده های آمریکایی سعی دارند با باز کردن پای آمریکا و اروپا به موضوع با هدف دسترسی به منابع گازی قزاقستان و ترکمنستان همین خواسته را عملی کنند.  

حضرت آیت الله خامنه ای مقام معظم رهبری در دیدار با «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه در ۲۸ تیر ماه ۱۴۰۱ با ابراز خرسندی از بازگشت قره‌باغ به جمهوری آذربایجان فرمودند: البته اگر سیاستی مبنی بر مسدود کردن مرز ایران و ارمنستان وجود داشته باشد، جمهوری اسلامی با آن مخالفت خواهد کرد چرا که این مرز یک راه ارتباطی چند هزار ساله است.

آیت‌الله «سید ابراهیم رئیسی» رئیس جمهوری اسلامی ایران هم در دیدار با الهام علی‌اف رئیس‌ جمهوری آذربایجان در حاشیه کنفرانس تعامل و اقدامات اعتمادسازی آسیا(سیکا) تاکید کرد: هرگونه تغییر در مرزهای تاریخی و ژئوپلیتیک منطقه و تغییر در وضعیت ترانزیتی ایران و ارمنستان از نظر جمهوری اسلامی ایران مردود است.

با این وجود رقابت های ژئوپلیتیک در منطقه به ویژه تلاش اروپا برای جایگزین کردن انرژی روسیه در کنار کاهش نفوذ و قدرت چین موجب شده است که اروپا و آمریکا برنامه هایی را با میدان داری ترکیه برای منطقه طراحی کنند.

همراهی و کمک اردوغان به باکو در جنگ علیه ارمنستان و سفر « نانسی پلوسی » به ارمنستان با اتفاق سومی همراه شد که همان دیدار رهبران ترکیه، ارمنستان و جمهوری آذربایجان بود و گفته می شود در نبود ایران و روسیه توافقاتی هم صورت گرفته است.

«نیکول پاشینیان» نخست وزیر ارمنستان و «الهام علی اف» رییس جمهوری آذربایجان به تازگی در حاشیه یک اجلاس اروپایی با یکدیگر دیدار کردند.

رسانه ها اعلام کردند توافق‌های اولیه میان دو کشور بر سر پیمان صلح، تعیین مرزهای دو کشور با مداخله فرانسه و پایان درگیری های بیش از سه دهه ای آن ها بر سر قره باغ صورت گرفته است.

غرب به دنبال ایجاد گذرگاه میانی از دریای خزر

اتاق های فکر غربی اکنون به منظور کاهش راه های ارتباطی روسیه، تاکید می کنند که کریدور میانی (Middle Corridor) از کشورهای ترکیه، جمهوری آذربایجان و از طریق دریای خزر به قزاقستان می تواند به اروپایی ها به همان اندازه کریدور شمالی که تحت کنترل روسیه قرار دارد، خدمت کند.

در این چارچوب غرب انتظار دارد تا پکن برای توسعه کریدور میانی هم تلاش جدی انجام دهد تا کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز جنوبی به چین متصل و وابسته شوند.

اندیشکده آمریکایی «بنیاد هریتیج» در گزارشی تحلیلی با عنوان «غرب باید از کریدور میانی استقبال کند» به بررسی این موضوع پرداخته و آورده است: تهاجم «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه به اوکراین، اروپایی ها را برای یافتن تامین کنندگان جایگزین گاز طبیعی به تکاپو انداخته است، ضمن آنکه زنجیره تامین کالا بین اروپا و آسیا را به شدت مختل کرد. کشورهای اروپایی برای کاهش وابستگی خود به روسیه و چین و افزایش اختلالات ناشی از رویارویی احتمالی با آنها باید خارج از چارچوب مورد نظر این دو کشور فکر کنند و به دنبال راه های جدیدی برای بازیابی امنیت انرژی و تنوع بخشیدن به خطوط بین المللی حمل و نقل زمینی خود باشند.

توطئه برای خزر

یکی از گزینه‌های امیدوارکننده، انتقال صادرات و اتصالات انرژی از طریق «کریدور میانی» است که قزاقستان را از طریق دریای خزر، جمهوری آذربایجان و گرجستان و از طریق دریای سیاه به ترکیه و اروپا وصل می کند.

گذرگاه میانی که به عنوان مسیر حمل و نقل بین‌المللی ترانس خزر (TITR) هم شناخته می‌ شود، می‌ تواند مانند کریدور شمالی که تحت کنترل روسیه قرار دارد و تا همین اواخر مسیر ترجیحی برای حمل و نقل ریلی بین اتحادیه اروپا و آسیا بود، به اروپایی‌ ها کمک کند.

طبق ادعای هریتیج، چین در گذشته امیدوار بود که کریدور میانی یا ترانس خزر را به عنوان بخشی از طرح توسعه کمربند و جاده (BRI) در انحصار خود درآورد اما کشورهای این مسیر به شدت نسبت به مشارکت پکن محتاط شده اند.

از نظر این تحلیل، کریدور میانی ممکن است ارزان‌ ترین مسیر حمل ‌و نقل نباشد اما در دنیای پرتلاطم و جنجالی کنونی که تنوع زنجیره‌ های تامین در آن ریسک کشورها را کاهش می ‌دهد، می‌تواند گزینه ای عملیاتی و مقرون ‌به ‌صرفه باشد. البته اجرای این مسیر با چالش هایی همراه است.

هیچ اتحادیه گمرکی، هماهنگی تعرفه ای یا یکپارچگی دیجیتال فراملی در میان کشورهای گذرگاه میانی وجود ندارد. همچنین زیرساخت های کافی برای جا به جایی حجم انبوه کالاهای حمل شده در مسیر شمالی موجود نیست. برای نمونه زیرساخت های فعلی تنها می تواند حدود ۵ درصد از تجارت ریلی بین قاره ای را جا به جا کند.

علاوه بر این، کریدور میانی مسیر پیچیده تری است که برای عبور کالا از دریای خزر و دریای سیاه به مراکز انتقال دریایی نیاز دارد. انجام این امور بدون تردید با هزینه های زیادی همراه است و زمان تحویل کالا را طولانی می کند. اما به هر صورت پیشرفت هایی حاصل شده است.

گذرگاه میانی و قدرت های شرق و غرب

در چند ماه گذشته جمهوری آذربایجان، گرجستان، قزاقستان و ترکیه هماهنگی هایی را در زمینه تسهیل و یکپارچه سازی حمل و نقل و ارائه یک بستر سایبری تکمیل شبکه جدید ریلی و همکاری گمرکی و ترانزیتی بیشتر کالا انجام داده اند.

براساس تحلیل این اندیشکده آمریکایی، ترکیه نقش اصلی را در معادله ژئوپلیتیکی کریدور میانی ایفا می کند و پس از جنگ دوم جمهوری آذربایجان در قره باغ نیز نفوذ خود را در آسیای مرکزی گسترش داده است.

موقعیت جغرافیایی جمهوری آذربایجان هم در راستای ارزیابی های آنکارا در مسیر تقویت ارتباط چین با اروپا است. با این حال، روسیه و ایران همچنان اهرم اقتصادی و نظامی بیشتری نسبت به ترکیه بر کشورهای آسیای مرکزی دارند.

کشورهای آسیای مرکزی باقیمانده از فروپاشی شوروی از روسیه هراس دارند و مایل هستند مشارکت های خارجی خود را متنوع کنند. از طرف دیگر چین نیز همیشه مشتاق گسترش شبکه های اقتصادی خود است.

جاده ابریشم سنتی هرگز یک گذرگاه ثابت نبود و چین مدرن در دوره «شی جین پینگ» هم جاه طلب تر است. ماهیت سیّال سیاست خارجی چین سرمایه گذاری در مسیرهای تجاری جایگزین، سازگاری با فرصت ها و اجتناب از خطرات ژئوپلیتیکی را تشویق می کند. در نتیجه، ابتکار جاده کمربند پکن نیز پویایی دارد. اگر چین تصمیم جدی برای توسعه کریدور میانی داشته باشد، کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز جنوبی ممکن است به دلیل کاهش نفوذ روسیه به چین وابسته شوند.

توطئه برای خزر

با این حال، تا زمانی که روسیه بتواند کنترل ژئوپلیتیکی منطقه را در دست داشته باشد، چین محتاطانه عمل خواهد کرد و تمایلی به درگیری با مسکو ندارد و به همین دلیل، شی یک سیاست دوگانه را دنبال خواهد کرد و آن حفظ دوستی اقتصادی و سیاسی با پوتین و در عین حال بهره‌گیری از ضعف روسیه پس از تهاجم به اوکراین برای پیشبرد منافع خود در آسیای مرکزی است.

هریتیج توصیه می کند که در این دوره غرب نباید تماشاگر باقی بماند. کشورهای کریدور میانه نسبت به نیات چین بدبین هستند و این می تواند فرصت های مشارکت جدیدی را برای ایالات متحده و اروپا فراهم کند. مشخص نیست که برخی از اقتصادهای اروپایی تا چه اندازه کریدور میانه را یک فرصت تلقی می کنند. اما طرح سه دریا مستلزم تعهد بیشتر آمریکا و اروپا برای مقابله با تهاجم ژئواکونومیک چین و اتصال قفقاز با غرب است.

برای اروپا بسیار مهم است که به جای انباشته کردن آسیب پذیری های ژئوپلیتیکی، پروژه های سرمایه گذاری و زیرساختی قابل توجهی را کلید بزند.  

قبل از حمله روسیه به اوکراین، اتحادیه اروپا قصد خود را برای گسترش شبکه حمل و نقل فرا اروپایی (TEN-T) به سمت کشورهای شرقی اعلام کرد. هدف اصلی توسعه ظرفیت های حمل و نقل گرجستان و جمهوری آذربایجان بود. اتحادیه اروپا در برنامه اقتصادی و سرمایه‌گذاری ژوئیه ۲۰۲۱ خود نیز کمک مالی برای تقویت کریدور حمل‌ و نقل دیجیتال در دریای خزر و اتصال به دریای سیاه اختصاص داد.

رومانی شریک استراتژیک، قابل اعتماد و فعال ایالات متحده است که با حمایت غرب برای افزایش ظرفیت راه آهن و جاده ای می تواند به یک مرکز تجاری و نظامی حیاتی در دریای سیاه تبدیل شود و قفقاز و اوکراین را به بقیه اروپا متصل کند.

بازسازی اوکراین پس از جنگ هم باید با ابتکار سه دریا هماهنگ شود. این امر می تواند هسته عملکردی اروپا را از لهستان تا رومانی یکپارچه کند و باعث تقویت امنیت منطقه ای و ارتقای ثبات اقتصادی و سیاسی بین دریای سیاه و بالتیک شود.

اهمیت باکو برای آمریکا

اتاق فکر فوق در تحلیل دیگری به رویکرد واشنگتن به شرایط منطقه پرداخت و ضمن انتقاد از رئیس مجلس نمایندگان آمریکا نوشت، «نانسی پلوسی» در تثبیت نقش خود به‌ عنوان تعقیب‌کننده بحران جهانی به سرعت خود را به ارمنستان رساند و در آنجا جمهوری آذربایجان را به دلیل آنچه «حملات غیرقانونی و مرگبار» خواند، محکوم کرد. در همین حال، «آدام شیف» هم قطعنامه ای غیر الزام آور در محکومیت جمهوری آذربایجان ارائه کرد. البته این ابتکارات به تلاش‌های فعال و تهاجمی لابی‌گری ارمنی های دور از وطن در ایالات متحده مربوط می شود.

در بخشی از این تحلیل آمده است: ارمنستان دست نشانده روسیه پوتین نیست اما میزبان هزاران سرباز روسی و حداقل دو پایگاه نظامی آن است. ارمنستان دوستی نزدیکی با ایرانیان دارد. بنابراین، در کل، پلوسی عجله کرد تا متحد نزدیک روسیه و ایران را دلداری دهد.

در مقابل، جمهوری آذربایجان پس از تهاجم روسیه، گاز طبیعی خود را از طریق کریدور گازی جنوبی به اروپا فرستاد تا زمستان سخت پیش رو را پشت سر بگذارد. باکو هیچ کمکی به روس ها نمی کند؛ به ایرانی ها خیلی نزدیک نمی شود و نسبت به سرمایه گذاری های چینی محتاط است.

طبق تحلیل فوق از منظر غرب، جمهوری آذربایجان برای ثبات بلندمدت منطقه اهمیت فزاینده ای دارد، پس غرب به ویژه آمریکا باید نقش پررنگ تری را در منطقه و رفع تنش ایروان – باکو ایفا کند؛ آن هم درست در زمانی که بزرگ ترین حامی ارمنستان یعنی روس ها در جاهای دیگر مشغول هستند. تا زمانی که ایروان و باکو به توافق رسمی مشترک نرسند، جنگ هرگز متوقف نخواهد شد.

در همین حال ایالات متحده باید تعامل در قفقاز جنوبی به ویژه با گرجستان و جمهوری آذربایجان را افزایش دهد. واشنگتن باید به دنبال افزایش همکاری امنیتی با هر دو باشد و همچنین به حمایت از تلاش ها در منطقه ادامه دهد.



منبع

سرود «سلام فرمانده» در پاکستان؛ اجتماع بزرگی دیگر در لاهور
سرود «سلام فرمانده» در پاکستان؛ اجتماع بزرگی دیگر در لاهور

به گزارش روز یکشنبه مجله خبری آسیای میانه، گردهمایی باشکوه نونهالان و دانش آموزان مقاطع ابتدایی و متوسطه امروز Read more

افزایش تلفات آتش سوزی در بنگلادش به ۳۴ کشته و صدها زخمی
افزایش تلفات آتش سوزی در بنگلادش به ۳۴ کشته و صدها زخمی

به گزارش مجله خبری آسیای میانه، خبرگزاری فرانسه امروز(یکشنبه) به نقل از «الیاس چودری»  پزشک ارشد منطقه محل حادثه Read more

کویت سفیر هند را احضار کرد
کویت سفیر هند را احضار کرد

به گزارش مجله خبری آسیای میانه، اسکای نیوز عربی دقایقی پیش نوشت: وزارت خارجه کویت سفیر هند را احضار Read more

حمایت مردم قزاقستان از اصلاحات قانون اساسی این کشور
حمایت مردم قزاقستان از اصلاحات قانون اساسی این کشور

به گزارش روز دوشنبه مجله خبری آسیای میانه از پایگاه خبری «کازاینورم» قزاقستان، «نورلان ابدیروف» رئیس کمیسیون مرکزی همه پرسی Read more

Previous Post

تور ارمنستان【مشاهده قیمت تور ارمنستان ارزان و لحظه آخری】مهرپرواز

Next Post

تلاش‌های پنهان آمریکا برای سلطه دوباره بر افغانستان

کاظم روحانی نژاد

کاظم روحانی نژاد

Next Post

تلاش‌های پنهان آمریکا برای سلطه دوباره بر افغانستان


نوشته‌های تازه

  • گوترش: بی توجهی به حقوق زنان در افغانستان و حملات تروریستی ادامه دارد
  • سفیر ایران در قرقیزستان: عضویت تهران در شانگهای به آن قدرت خواهد داد
  • شمخانی: آمریکایی‌ها با اشغال و خروج غیرمسئولانه به مشکلات افغانستان دامن زدند
  • افغانستان هم به یاری زلزله‌زدگان سوریه و ترکیه برخاست
  • خرید رپورتاژ آگهی ارزان سفارش رپورتاژ خبری و تبلیغات بنری در مجله تصویر زندگی | گلدلینک
  • ازاعلام آمادگی ایران جهت پاسخ فوری نیازهای‌امدادی ترکیه تا فرارسرمایه‌ها ازسرزمین‌های‌اشغالی
  • قاچاق دلار از پاکستان به افغانستان، بحران اقتصادی اسلام‌آباد را تشدید کرده است
  • ماجرای تعطیلی سفارت عربستان در کابل چیست؟
  • کابلوف: شایعات درباره تعلیق کار سفارت‌ها در کابل اغراق‌آمیز است
  • طالبان، خواستار آزادسازی فوری دارایی‌های افغانستان شد
  • کابلوف: طالبان به نشست مسکو دعوت نمی‌شوند
  • بازی کریپتویی ایران ریچ | حسینی فایننس
  • پیام تسلیت مدیرعامل خبرگزاری جمهوری اسلامی برای درگذشت مترجم-خبرنگار ایرنا
  • توافق کشورهای اتحادیه اقتصادی اوراسیا برای یکپارجه سازی بازار برق
  • درباره اتاق فرار امانتدار شیطان مجموعه اتاق فرار رتسل روم Ratsel Room-آل اسکیپ
  • درخواست طالبان از مسکو: ما را هم دعوت کنید
  • عربستان و جمهوری چک سفارتخانه های خود در افغانستان را بستند
  • طالبان: کار روی طرح بازگشایی دانشگاه‌ها به ‌روی دختران جریان دارد
  • از تاکید بورل بر ادامه حیات توافق هسته ای تا تشدید تنش میان چین و آمریکا
  • جشن میلاد امام علی(ع) در قندهار افغانستان
  • کارشناسان افغان خواستار حضور نمایندگان طالبان در نشست های منطقه ای شدند
  • رئیس جمهوری قرقیزستان طی سالجاری به ایران سفر می کند
  • رئیس جمهوری قرقیزستان در راه ایران/ ۱۰ سند همکاری امضا می شود
  • رئیس جمهور ترکمنستان رئیس دادگاه عالی و وزیر امنیت ملی کشور را برکنار کرد
  • تأکید ایران و افغانستان بر افزایش مناسبات امنیتی و مبارزه با قاچاق مواد مخدر
  • ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه
  • مرکز امنیت جدید امریکا خواستار تعامل با مخالفان سیاسی طالبان شد
  • یک مقام طالبان: از آتش زدن قران جلوگیری کنید
  • اتحادیه اروپا: مردم افغانستان را تنها نمی‌گذاریم
  • ۱۰ معدن طلای جدید در تاجیکستان کشف شد
  • سلاح‌های آمریکایی باقی مانده در افغانستان، در دستان تروریست‌ها
  • نقد، بررسی و خرید ست رومیزی مدیریتی لاکچری G810-امیران تبلیغ
  • ارمنستان: ایران دوست و شریک مهم ما است
  • تغییر رهبری طالبان؛ رهبران ارشد برکناری هبت‌الله را بررسی می‌کنند
  • ازتاکید روسیه برازسرگیری مذاکرات رفع تحریمها تا ایجاد شهرکهای صنعتی مشترک ایران وعراق
  • درب جلو چپ جک S5 فروشندگان و قیمت بدنه خودرو-پارس قطعه
  • تلگرام چیست صفر تا 100 Telegram و هر آنچه باید درباره این برنامه بدانید
  • آسانسور چیست؟ چگونه کار میکند + بررسی تخصصی آسانسور نادری
  • شبکه یکپارجه برق آسیای مرکزی احیا می‌شود
  • رایزنی‌های نماینده ویژه آمریکا در پاکستان درباره افغانستان
  • پشتیبانی سایت چیست و شامل چه مواردی می شود؟ تعرفه پشتیبانی سایت عرفان کاف-ترازنت
  • فرش ماشینی 1200 شانه را با دقت بخرید فروشگاه اینترنتی فرش افرند-فرش شادرخ
  • مبل راحتی هوم دکور دکوراسیون خانه‌ی شما-مبل سید
  • یوناما: ممنوعیت دختران از شرکت در امتحان کنکور گام دیگر در مسیر اشتباه است
  • ازادعای نشریه انگلیسی درباره تحرکات اروپاعلیه سپاه تا تاکیدبرادامه حمایت‌ ایران ازفلسطین
  • واکنش سازمان همکاری اسلامی به منع ثبت نام دختران در دانشگاه‌های افغانستان
  • از رساندن پیام‌های آمریکا برای ایران توسط قطر تا مذاکرات همکاری هسته ای عربستان و فرانسه
  • دانشگاه آنلاین زن، برای بانوان افغانستان تاسیس شد
  • نمایش غربی حمایت از افغانستان بدون حضور میزبان اصلی مهاجران افغان
  • آمریکا در تقلای مقصرسازی برای بحران افغانستان
  • ازدفاع اروپا از اقدام وحشیانه صهیونیست‌هادرجنین تا افزایش شدید مرگ‌ مبتلایان به کووید-۱۹در ژاپن
  • بانک جهانی: نرخ تورم در افغانستان کاهش و صادرات افزایش یافته‌است
  • خلیلزاد بار دیگر طالبان افغانستان را به الگو قرار دادن "عبدالحمید" فراخواند
  • سامان ایر تاجیکستان پروازهای خود به تهران را آغاز کرد
  • حمایت سازمان همکاری اسلامی از عضویت تاجیکستان در شورای امنیت
  • ۱۰ کشور اکو آماده اتحاد در یک بلوک اقتصادی به‌هم پیوسته
  • تاکید کاظمی قمی بر گفتمان ملی و تشکیل حکومت فراگیر در افغانستان
  • از اقدام مسلحانه در سفارت جمهوری آذربایجان در تهران تا انفجارهای میدان گازی سلیمانیه
  • ادامه رایزنی های کاظمی قمی با طالبان افغانستان؛ گفت وگو درباره موضوعات دوجانبه
  • نروژ: آماده روابط بلند مدت با افغانستان هستیم
  • طالبان افغانستان حمله وحشیانه صهیونیست‌ها به مردم فلسطین را محکوم کرد
  • واکنش های خارجی به اقدام مسلحانه در سفارت جمهوری آذربایجان در تهران
  • خواسته زلمی خلیلزاد از طالبان افغانستان برای الگو قراردادن "عبدالحمید"

درباه ما

مجله خبری آسیای میانه به رخدادهای روز آسیای میانه می پردازد

مارا دنبال کنید

دسته بندی

  • اخبار آسیای میانه
  • دسته‌بندی نشده

آخرین اخبار

گوترش: بی توجهی به حقوق زنان در افغانستان و حملات تروریستی ادامه دارد

19 بهمن 1401

سفیر ایران در قرقیزستان: عضویت تهران در شانگهای به آن قدرت خواهد داد

19 بهمن 1401

© 2022 مجله خبری آسیای میانهمجله خبری آسیای میانهmiddleasia.ir.

No Result
View All Result
  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

© 2022 مجله خبری آسیای میانهمجله خبری آسیای میانهmiddleasia.ir.