مجله خبری آسیای میانه
  • اخبار آسیای میانه
No Result
View All Result
  • اخبار آسیای میانه
No Result
View All Result
مجله خبری آسیای میانه
No Result
View All Result
صفحه اصلی اخبار آسیای میانه

تنش‌های مرزی تاجیکستان – قرقیزستان در دور باطل

کاظم روحانی نژاد توسط کاظم روحانی نژاد
13 مهر 1401
in اخبار آسیای میانه
0


به گزارش مجله خبری آسیای میانه، تشدید تنش جدید در روابط قرقیزستان و تاجیکستان در تاریخ ۱۶-۱۴ سپتامبر اتفاق افتاد و با برگزاری اولین نشست سازمان همکاری شانگهای در سمرقند ازبکستان همزمان شد. این تشدید تنش یکی از شدیدترین و خونبارترین درگیری در کل تاریخ این مناقشه بود و منجر به کشته شدن بیش از ۱۵۰ نفر از هر دو طرف و همچنین جابجایی ۱۴۰ هزار نفر شهروند غیر نظامی قرقیزستان از منطقه مناقشه شد.

اگز چه توافقات «کامچی بک» تاشییف و «سایمومین یاتیموف»، رؤسای دستگاههای امنیتی قرقیزستان و تاجیکستان در خصوص دور کردن پاسگاههای مرزی و نصب دوربین در مرز تا حدودی موجب کاهش تنش های اخیر شد اما به اعتقاد تحلیلگران حوزه آسیای مرکزی و قفقاز، قرقیزستان و تاجیکستان به احتمال زیاد خودشان مستقلا نمی توانند از این دور باطل خارج شوند. اما مسأله ای که اولویت دارد فراهم آوردن شرایط برای این است که مذاکرات صلح اجتناب ناپذیر شود.

تنش‌های مرزی تاجیکستان - قرقیزستان در دور باطل

قرقیزستان و تاجیکستان بسیار نزدیک به هم و از بسیاری جهات شبیه هم هستند. این دو جمهوری کوهستانی از بسیاری جهات منحصر به فرد هستند، در این کشورها است که زهکشی اصلی دو شریان آبی بزرگ آسیای مرکزی – آمودریا و سیر دریا – تشکیل می شود. بر این اساس، هر دو کشور دارای پتانسیل چشمگیر انرژی آبی هستند که تنها تا حدی محقق شده است. هر دو کشور عضو سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO) هستند، در جمهوری ها تأسیسات نظامی این سازمان وجود دارد که به عنوان بخشی از یک سیستم امنیتی منطقه ای واحد در نظر گرفته می شود. بنابراین، در تاجیکستان، نزدیک دوشنبه،   پایگاه نظامی سازمان پیمان امنیت دسته جمعی با عنوان ۲۰۱ و در شهر کانت قرقیزستان پایگاه  این سازمان(VKS) قرار دارد. واحدهای نظامی دو کشور در تمرینات مشترک نیروهای واکنش سریع پیمان با توسعه اقدامات در صورت تلاش برای تهاجم خارجی (مثلاً از افغانستان ناپایدار) شرکت می کنند.

در عین حال، مسئله مرزها حتی در زمانی که جمهوری‌ها بخشی از یک دولت وابسته به شوروی بودند، به ویژه در زمینه استفاده از منابع کمیاب آب، مراتع و زمین در منطقه، اختلاف بین جمهوری‌ها بود. بنابراین، در سال ۱۹۴۹، یک کمیسیون ویژه برابری برای حل و فصل اختلافات مرزی به دلیل ادعای طرفین به یکدیگر در مورد استفاده غیرقانونی از اراضی مورد مناقشه ایجاد شد؛ این کمیسیون در سطح مقامات جمهوری کار می کرد. اما هیچ یک از جلسات آن موفق به رفع اختلافات نهایی نشدند. فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی به طور قابل توجهی موضوع حل و فصل را پیچیده کرد، و مشکلات  را به جمهوری استقلال یافته با تمام عواقب بعدی  انتقال داد.

مرز قرقیزستان و تاجیکستان در شرایط سخت جغرافیایی، از جمله رشته کوه ها، دره ها، و همچنین دو نقطه مرزی سه گانه با ازبکستان – در دره فرغانه – و با چین – در امتداد رشته کوه زالایی قرار دارد. طول این مرز ۹۸۴ کیلومتر است. تا به امروز، تنها ۶۰۲ کیلومتر  علامت گذاری و مشخص شده است  و عمدتاً در مناطق کوهستانی، که طرفین در مورد آنها تضاد کمتری نسبت به مناطق مسطح در دره فرغانه دارند. وضعیت با حضور دو منطقه تاجیکستانی در قلمرو قرقیزستان – واروخ و کلاچی غربی – پیچیده شده است و اگر دومی مزرعه ای متروک باشد، واروخ آبادی بزرگ به وسعت ۱۳۰ کیلومتر مربع  و با بیش از ۳۲ هزار نفر جمعیت است که؛ ارتباط آن با جمهوری از طریق خاک قرقیزستان انجام می شود.

تنش‌های مرزی تاجیکستان - قرقیزستان در دور باطل

روندهای جمعیتی متناقض پیچیدگی های خود را به مناقشه می آورند. رشد سریع جمعیت تاجیکستان و کاهش جمعیت قرقیزستان تأثیر منفی بر توسعه رویارویی دارد.

طبق آمار رسمی، حدود ۲.۲ میلیون نفر در سمت تاجیکستان در منطقه سغد در مجاورت مرز زندگی می کنند. در عین حال، پویایی رشد جمعیت بیشتر شبیه انفجار جمعیت است. بنابراین، اگر در سال ۱۹۸۶ حدود یک میلیون نفر در این منطقه زندگی می کردند، تا سال ۲۰۱۹ جمعیت دو برابر شده است.

در عین حال در سمت قرقیزستان منطقه باتکن قرار دارد که تنها در سال ۱۹۹۹ از غربی ترین قسمت منطقه اوش جدا شد و جمعیت این منطقه امروز ۴۶۱.۵ هزار نفر است و این تعداد در سال های اخیر رو به کاهش بوده است. قرقیزهایی که منطقه را ترک می کنند تمایل دارند زمین های قابل کشت، مراتع و خانه ها را به تاجیک ها بفروشند یا اجاره کنند، تاجیک ها نمی توانند این موضوع را به درستی در سیستم حقوقی قرقیزستان بررسی کنند. در نتیجه، زمانی که بخشی از خاک قرقیزستان در اختیار تاجیک‌ها قرار می‌گیرد، درگیری‌های حقوقی در سطح روزمره به یک مشکل بین‌دولتی تبدیل می‌شود که مقامات تاجیکستان را مجبور می‌کند از منافع شهروندان خود محافظت کنند. بنابراین، نقاط خاکستری و بحث برانگیزی وجود دارد (به ویژه در دره فرغانه)، که یافتن راه حل آسان نیست و در عین حال منبع دائمی درگیری هستند.

روابط در مرز پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و در نظر گرفتن پیش نیازهای فوق عامل ایجاد درگیری های خرد محلی بود. هر از چند گاهی به دلیل اختلاف بر سر زمین، مراتع، آب و سوء تفاهم مرزبانان، زد و خوردهایی به وجود می آمد که سلاح اصلی آن سنگ بود. اما به تدریج انواع مدرن تری از سلاح ها در پویایی درگیری درگیر شدند – ابتدا سلاح های کوچک و سپس سلاح های خودکار. انتقال درگیری به مرحله کاملاً متفاوت در پایان آوریل ۲۰۲۱ رخ داد، زمانی که نیروهای منظم با تجهیزات سنگین و خمپاره از هر دو طرف به درگیری مرزی از قبل آشنا پیوستند. در نتیجه سه روز درگیری، ۳۱ نفر از طرف قرقیزستان کشته و حدود ۱۵۰ نفر زخمی شدند، در حالی که از طرف تاجیکستان ۱۹ نفر کشته و ۹۰ نفر زخمی شدند.

متأسفانه طی یک سال و نیم – پس از اولین تشدید نظامی تمام عیار در آوریل ۲۰۲۱ – روابط قرقیزستان و تاجیکستان به رغم تشدید روند مذاکرات در مرزها، امضای تعدادی توافقنامه در مورد خروج نیروها. و عدم استفاده از ارتش برای حل تناقضات، با این حال به رویارویی سیستمی با تمام پیامدهای ناشی از آن تبدیل شد. مرگ غم انگیز غیرنظامیان از هر دو طرف در طول تشدید تنش در آوریل ۲۰۲۱ به طور اساسی ماهیت درگیری را تغییر داد.

تنش‌های مرزی تاجیکستان - قرقیزستان در دور باطل

در همان زمان، برداشت خصمانه احزاب از یکدیگر در سطح نظامی، سیاسی، ایدئولوژیک و بدتر از همه در سطح روزمره ریشه گرفت. بنابراین، با وجود  تمام توافقات در بالاترین سطح، هیچ کس از تشدید مجدد تنش در بحبوحه اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای در سمرقند در اواسط سپتامبر غافلگیر نشد. رویارویی مجدد ارتش ها، پیشرفته ترین سلاح ها، از جمله هواپیماهای بدون سرنشین. باز هم قربانیان متعدد – از طرف قرقیزستان ۶۲ نفر جان باختند، از طرف تاجیک – ۸۵ نفر، صدها زخمی، خانه های ویران شده در آستانه زمستان.

پیچیده‌تر کردن روند دشوار تعیین حدود، منافع گروه‌های جنایتکار است که مرزهای حل‌نشده برای آنها منبع سود است. اینها شامل گروه‌هایی از قاچاقچیان می‌شود که از تفاوت قیمت گروه‌های اصلی کالا در جمهوری‌های همسایه برای کسب سودهای فوق‌العاده استفاده می‌کنند.

به گزارش تارنمای شورای بین المللی فدراسیون روسیه، قرقیزستان به عنوان یکی از اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا( EAEU ) بازار مشترکی با روسیه و قزاقستان دارد که باعث می شود تفاوت قیمت برای تعدادی از گروه های کالایی برای قاچاق سودآور باشد. به عنوان مثال، به دلیل عرضه بدون عوارض گمرکی سوخت و روان کننده ها به قرقیزستان از روسیه، قیمت سوخت در جمهوری پایین ترین قیمت در منطقه است، در سطح ۴۸ سوم در هر لیتر سوخت دیزل (۱ روبل = ۱.۳ سوم)، در حالی که در تاجیکستان همین نوع سوخت تقریباً ۷۰ سوم قیمت دارد.

یکی دیگر از بازیگران تأثیرگذار که به طور نامحسوس در درگیری حضور دارد، مافیای مواد مخدر است که جریان مواد مخدر از افغانستان را از هر دو طرف تاجیک و قرقیز کنترل می کند. برای این بازیگر، بلاتکلیفی در اطراف مرز و درگیری های منظم، شرایط عالی برای انتقال مواد مخدر افغانستان به شمال است.

روسیه بلافاصله بعد از تنش های فاجعه بار در آوریل ۲۰۲۱ آمادگی خود را برای میانجی گری اعلام کرد. آن زمان نه بیشکک و نه دوشنبه هیچ کدام با مشارکت میانجی ها موافقت نکردند. خصیصه و عمق اختلاف نظرها و مهمتر از همه – فقدان اعتماد بین طرفین اجازه نمی دهد امیدوار باشیم که روند مناقشه بدون مشارکت طرف ثالث از بین برود. بهترین گزینه می تواند نظارت سازمان پیمان امنیت جمعی با هماهنگی با بازیگران منطقه ای نظیر ازبکستان باشد.

راهی برای خروج هست، اما نیاز به سازش دارد

استانیسلاو پریتچین، پژوهشگر ارشد مرکز مطالعات پساشوروی و کارشناس شورای امور بین الملل روسیه معتقد است می گوید: در آسیای مرکزی، حتی با وجود تداوم تعارضات روابط، پیشینه هایی برای حل و فصل اختلافات مرزی در کوتاه مدت وجود دارد.  

روابط بین قرقیزستان و تاجیکستان و ازبکستان را تا سال ۲۰۱۶ به سختی می توان حسن همجواری خواند. مرزهای بین کشورها بسته بود، حتی در جایی مین گذاری شده بود. راه آهنی که تاجیکستان و ازبکستان را به هم وصل می کرد برچیده شد و رژیم ویزا به اجرا درآمد. همه چیز یک شبه با روی کار آمدن رئیس جمهور شوکت میرضیایف تغییر کرد – مرزها باز شد، رژیم ویزا برداشته شد، پیوندهای حمل و نقل برقرار شد و مهمتر از همه، روند مذاکرات در مورد تحدید حدود مرزها تشدید شد. تاشکند به مدت ۶ سال عملاً موفق به حل مشکل مرز با تاجیکستان شده و در بحث این موضوع با قرقیزستان پیشرفت چشمگیری داشته است.

این امر عمدتاً نتیجه تغییر در اولویت‌ها در سیاست خارجی ازبکستان و تمایل مقامات به فراهم کردن بازار برای صنعت ازبکستان است که رشد سریعی را تجربه می‌کند. بنابراین، در مورد ازبکستان، ترکیبی از اراده سیاسی با هدف حسن همجواری و علاقه به رشد همکاری اقتصادی کارساز بود.

مشکلات توسعه زیرساخت در منطقه آسیای مرکزی در دوره بحران

استانیسلاو پریتچین ادامه می دهد: آیا همین عوامل می تواند به عادی سازی روابط بین تاجیکستان و قرقیزستان کمک کند؟ از نظر تئوری، بله. اما وظیفه اصلی امروز ایجاد شرایط برای اجتناب ناپذیر بودن مذاکرات صلح است. توافقات بین روسای سازمان های مجری قانون قرقیزستان و تاجیکستان، کامچیبک تاشیف و سایمومین یتیموف، در مورد باز کردن پاسگاه های مرزی و نصب دوربین ها در مرز تا حدی به تنش زدایی کمک می کند.

تنش‌های مرزی تاجیکستان - قرقیزستان در دور باطل

اما واضح است که این اقدامات کافی نیست. همانطور که رویه یک سال و نیم اخیر نشان داده است، اینرسی درگیری، همراه با محرک های سیاسی داخلی، عدم از سرگیری خصومت ها را تضمین نمی کند. با وجود تفاهم نامه ها و توافقات متعدد در مورد آتش بس و جلوگیری از حوادث مسلحانه، درگیری ها و درگیری ها مرتب شعله ور می شود.

در چنین شرایطی، نیروی سومی مورد نیاز است، یک ماموریت حافظ صلح یا نظارت که بتواند به عنوان ضامن پایبندی طرفین به تعهدات خود برای جلوگیری از درگیری عمل کند. روسیه آمادگی خود را برای ایفای نقش میانجی در حل و فصل مناقشه بلافاصله پس از تشدید تنش غم انگیز در آوریل ۲۰۲۱ اعلام کرد. در آن زمان، نه بیشکک و نه دوشنبه موافقت نکردند میانجیگران را درگیر کنند. ماهیت و عمق تضادها و از همه مهمتر عدم اعتماد طرفین به ما اجازه نمی دهد که بدون دخالت شخص ثالث، پویایی درگیری از بین برود. گزینه بهینه ماموریت نظارتی سازمان پیمان امنیت جمعی با همکاری بازیگران منطقه ای مانند ازبکستان خواهد بود.

به گفته این کارشناس روس حوزه آسیای مرکزی از منظر اقتصادی، نزدیک کردن قیمت ها در هر دو طرف مرز می تواند تا حدودی مسأله قاچاق را رفع کند. آغاز پروسه عضویت تاجیکستان در اتحادیه اقتصادی اوراسیا می تواند به حل کردن این مسأله کمک کند. چرا که به لطف عضویت در این اتحادیه، قیمت ها در قرقیزستان در سطح کنونی قرار دارند. نزدیک شدن دوشنبه به اتحادیه اقتصادی اوراسیا موجب فعال شدن همکاری اقتصادی با قرقیزستان نیز می شود. اما بدون راه حل سیاسی ارادی هر دو طرف در خصوص در پیش گرفتن خط مشی حسن همجواری و روابط سازنده، بیشکک و دوشنبه قادر نخواهند بود که روند رشد رویارویی که ریشه دوانده است را معکوس کنند.



منبع

سرود «سلام فرمانده» در پاکستان؛ اجتماع بزرگی دیگر در لاهور
سرود «سلام فرمانده» در پاکستان؛ اجتماع بزرگی دیگر در لاهور

به گزارش روز یکشنبه مجله خبری آسیای میانه، گردهمایی باشکوه نونهالان و دانش آموزان مقاطع ابتدایی و متوسطه امروز Read more

افزایش تلفات آتش سوزی در بنگلادش به ۳۴ کشته و صدها زخمی
افزایش تلفات آتش سوزی در بنگلادش به ۳۴ کشته و صدها زخمی

به گزارش مجله خبری آسیای میانه، خبرگزاری فرانسه امروز(یکشنبه) به نقل از «الیاس چودری»  پزشک ارشد منطقه محل حادثه Read more

کویت سفیر هند را احضار کرد
کویت سفیر هند را احضار کرد

به گزارش مجله خبری آسیای میانه، اسکای نیوز عربی دقایقی پیش نوشت: وزارت خارجه کویت سفیر هند را احضار Read more

حمایت مردم قزاقستان از اصلاحات قانون اساسی این کشور
حمایت مردم قزاقستان از اصلاحات قانون اساسی این کشور

به گزارش روز دوشنبه مجله خبری آسیای میانه از پایگاه خبری «کازاینورم» قزاقستان، «نورلان ابدیروف» رئیس کمیسیون مرکزی همه پرسی Read more

Previous Post

بهترین گوشی سامسونگ؛ مناسبترین گوشی از این برند برای شما کدام است؟

Next Post

طرح گسست برای آسیای مرکزی

کاظم روحانی نژاد

کاظم روحانی نژاد

Next Post

طرح گسست برای آسیای مرکزی


نوشته‌های تازه

  • کشته و زخمی شدن بیش از ۱۳۰ تبعه افغانستان در زمین لرزه ترکیه
  • از پاسخ انفعالی گروسی درباره ایران تا جانباختن بیش از ۸هزار نفردر زلزله‌ترکیه
  • وزیردفاع سابق امریکا خواستارپاسخگویی ژنرال‌های ارتش درمورد شکست در افغانستان شد
  • گوترش: بی توجهی به حقوق زنان در افغانستان و حملات تروریستی ادامه دارد
  • سفیر ایران در قرقیزستان: عضویت تهران در شانگهای به آن قدرت خواهد داد
  • شمخانی: آمریکایی‌ها با اشغال و خروج غیرمسئولانه به مشکلات افغانستان دامن زدند
  • افغانستان هم به یاری زلزله‌زدگان سوریه و ترکیه برخاست
  • خرید رپورتاژ آگهی ارزان سفارش رپورتاژ خبری و تبلیغات بنری در مجله تصویر زندگی | گلدلینک
  • ازاعلام آمادگی ایران جهت پاسخ فوری نیازهای‌امدادی ترکیه تا فرارسرمایه‌ها ازسرزمین‌های‌اشغالی
  • قاچاق دلار از پاکستان به افغانستان، بحران اقتصادی اسلام‌آباد را تشدید کرده است
  • ماجرای تعطیلی سفارت عربستان در کابل چیست؟
  • کابلوف: شایعات درباره تعلیق کار سفارت‌ها در کابل اغراق‌آمیز است
  • طالبان، خواستار آزادسازی فوری دارایی‌های افغانستان شد
  • کابلوف: طالبان به نشست مسکو دعوت نمی‌شوند
  • بازی کریپتویی ایران ریچ | حسینی فایننس
  • پیام تسلیت مدیرعامل خبرگزاری جمهوری اسلامی برای درگذشت مترجم-خبرنگار ایرنا
  • توافق کشورهای اتحادیه اقتصادی اوراسیا برای یکپارجه سازی بازار برق
  • درباره اتاق فرار امانتدار شیطان مجموعه اتاق فرار رتسل روم Ratsel Room-آل اسکیپ
  • درخواست طالبان از مسکو: ما را هم دعوت کنید
  • عربستان و جمهوری چک سفارتخانه های خود در افغانستان را بستند
  • طالبان: کار روی طرح بازگشایی دانشگاه‌ها به ‌روی دختران جریان دارد
  • از تاکید بورل بر ادامه حیات توافق هسته ای تا تشدید تنش میان چین و آمریکا
  • جشن میلاد امام علی(ع) در قندهار افغانستان
  • کارشناسان افغان خواستار حضور نمایندگان طالبان در نشست های منطقه ای شدند
  • رئیس جمهوری قرقیزستان طی سالجاری به ایران سفر می کند
  • رئیس جمهوری قرقیزستان در راه ایران/ ۱۰ سند همکاری امضا می شود
  • رئیس جمهور ترکمنستان رئیس دادگاه عالی و وزیر امنیت ملی کشور را برکنار کرد
  • تأکید ایران و افغانستان بر افزایش مناسبات امنیتی و مبارزه با قاچاق مواد مخدر
  • ازبررسی مذاکرات ایران با عربستان درعراق تا استقبال ترکیه از پیوستن تهران به مذاکرات باسوریه
  • مرکز امنیت جدید امریکا خواستار تعامل با مخالفان سیاسی طالبان شد
  • یک مقام طالبان: از آتش زدن قران جلوگیری کنید
  • اتحادیه اروپا: مردم افغانستان را تنها نمی‌گذاریم
  • ۱۰ معدن طلای جدید در تاجیکستان کشف شد
  • سلاح‌های آمریکایی باقی مانده در افغانستان، در دستان تروریست‌ها
  • نقد، بررسی و خرید ست رومیزی مدیریتی لاکچری G810-امیران تبلیغ
  • ارمنستان: ایران دوست و شریک مهم ما است
  • تغییر رهبری طالبان؛ رهبران ارشد برکناری هبت‌الله را بررسی می‌کنند
  • ازتاکید روسیه برازسرگیری مذاکرات رفع تحریمها تا ایجاد شهرکهای صنعتی مشترک ایران وعراق
  • درب جلو چپ جک S5 فروشندگان و قیمت بدنه خودرو-پارس قطعه
  • تلگرام چیست صفر تا 100 Telegram و هر آنچه باید درباره این برنامه بدانید
  • آسانسور چیست؟ چگونه کار میکند + بررسی تخصصی آسانسور نادری
  • شبکه یکپارجه برق آسیای مرکزی احیا می‌شود
  • رایزنی‌های نماینده ویژه آمریکا در پاکستان درباره افغانستان
  • پشتیبانی سایت چیست و شامل چه مواردی می شود؟ تعرفه پشتیبانی سایت عرفان کاف-ترازنت
  • فرش ماشینی 1200 شانه را با دقت بخرید فروشگاه اینترنتی فرش افرند-فرش شادرخ
  • مبل راحتی هوم دکور دکوراسیون خانه‌ی شما-مبل سید
  • یوناما: ممنوعیت دختران از شرکت در امتحان کنکور گام دیگر در مسیر اشتباه است
  • ازادعای نشریه انگلیسی درباره تحرکات اروپاعلیه سپاه تا تاکیدبرادامه حمایت‌ ایران ازفلسطین
  • واکنش سازمان همکاری اسلامی به منع ثبت نام دختران در دانشگاه‌های افغانستان
  • از رساندن پیام‌های آمریکا برای ایران توسط قطر تا مذاکرات همکاری هسته ای عربستان و فرانسه
  • دانشگاه آنلاین زن، برای بانوان افغانستان تاسیس شد
  • نمایش غربی حمایت از افغانستان بدون حضور میزبان اصلی مهاجران افغان
  • آمریکا در تقلای مقصرسازی برای بحران افغانستان
  • ازدفاع اروپا از اقدام وحشیانه صهیونیست‌هادرجنین تا افزایش شدید مرگ‌ مبتلایان به کووید-۱۹در ژاپن
  • بانک جهانی: نرخ تورم در افغانستان کاهش و صادرات افزایش یافته‌است
  • خلیلزاد بار دیگر طالبان افغانستان را به الگو قرار دادن "عبدالحمید" فراخواند
  • سامان ایر تاجیکستان پروازهای خود به تهران را آغاز کرد
  • حمایت سازمان همکاری اسلامی از عضویت تاجیکستان در شورای امنیت
  • ۱۰ کشور اکو آماده اتحاد در یک بلوک اقتصادی به‌هم پیوسته
  • تاکید کاظمی قمی بر گفتمان ملی و تشکیل حکومت فراگیر در افغانستان
  • از اقدام مسلحانه در سفارت جمهوری آذربایجان در تهران تا انفجارهای میدان گازی سلیمانیه
  • ادامه رایزنی های کاظمی قمی با طالبان افغانستان؛ گفت وگو درباره موضوعات دوجانبه
  • نروژ: آماده روابط بلند مدت با افغانستان هستیم

درباه ما

مجله خبری آسیای میانه به رخدادهای روز آسیای میانه می پردازد

مارا دنبال کنید

دسته بندی

  • اخبار آسیای میانه
  • دسته‌بندی نشده

آخرین اخبار

کشته و زخمی شدن بیش از ۱۳۰ تبعه افغانستان در زمین لرزه ترکیه

19 بهمن 1401

از پاسخ انفعالی گروسی درباره ایران تا جانباختن بیش از ۸هزار نفردر زلزله‌ترکیه

19 بهمن 1401

© 2022 مجله خبری آسیای میانهمجله خبری آسیای میانهmiddleasia.ir.

No Result
View All Result
  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

© 2022 مجله خبری آسیای میانهمجله خبری آسیای میانهmiddleasia.ir.