بنابر گزارش پنتاگون، دولت آمریکا بین سال های ۲۰۰۵ تا ۲۰۲۱ در مجموع ۱۸ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار تجهیزارت نظامی به نیروهای دفاع ملی و نیروهای امنیتی افغانستان تحویل داد، اکنون از این مجموع تجهیزاتی به ارزش ۷ میلیارد و ۱۲۰ میلیون دلار در افغانستان به جامانده است که این تجهیزات نظامی شامل، هواپیما، مهمات هوا به زمین، خودورهای نظامی، اسلحه، تجهیزات ارتباطاتی و دیگر موارد است.
مکال به عنوان عضو کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا که این هفته گزارشی در مورد خروج از افغانستان منتشر میکند، افزود که گناههای بسیاری در جریان خروج ناموفق صورت گرفت که منجر به مرگ ۱۳ نیروی نظامی ایالات متحده و ترک هزاران افغان که به آمریکا در جنگ ۲۰ ساله کمک کردند، گردید.
به گزارش دوشنبه مجله خبری آسیای میانه، مایکل مکال نماینده ایالت تگزاس در مصاحبه با شبکه سیبیاس با اشاره به عقب نشینی جنجالی آمریکا از افغانستان که مورد نقد بسیاری قرار گرفت، گفت: هیچ طرح و برنامه ریزی وجود نداشت و هیچ برنامهای اجرا نشد.
جدا از نقش آمریکا در شکل گیری و قدرت یابی گروه های تروریستی، رویکرد و عملکرد دولت موقت طالبان هم در این زمینه بی تاثیر نیست. بنابراین انتظار می رود طالبان برای حفظ امنیت همه شهروندان این کشور اعم از شیعه و سنی دست به کار شده و از تکرار چنین رخدادهای غمباری به شدت جلوگیری به عمل آورند.
وی با اذعان به اینکه وزارت خارجه آمریکا احتمالا منابع مورد نیاز برای تخلیه این حجم از افراد را در اختیار نداشت، افزود که آنها ۳۶ مامور کنسولی در فرودگاه بین المللی حامد کرزای در کابل برای رسیدگی به امور صدها هزار نفر داشتند. در جریان عملیات خروج آمریکا و متحدانش از افغانستان هرج و مرج قابل توجهی پیرامون فرودگاه بین المللی کابل وجود داشت و بر اثر این بینظمیها چندین تن از مردم افغانستان کشته یا زخمی شدند.
شکست آمریکا در افغانستان و دستور بایدن مبنی بر خروج از خاک این کشور، مقامات دولت سابق همچون «جان بولتون» مشاور امنیت ملی ترامپ را نیز به واکنش واداشته است. بولتن اخیرا در مقالهای در نشریه «د-هیل» نوشته است: ممکن است ما افغانستان را ترک کرده باشیم اما این کشور ما را ترک نکرده است، و تروریستها هم (رها) نکردهاند و بایدن برای پیروزی در انتخاباتهای آینده آمریکا باید توضیح بدهد.
طبق گزارش روز یکشنبه نشریه هیل، گزارش ۱۱۸ صفحهای با عنوان “شکست راهبردی؛ ارزیابی عقب نشینی دولت از افغانستان” از ۳۴ مقام سابق و فعلی آمریکا نام میبرد که به گفته جمهوریخواهان وزارت خارجه مانع از شهادت آنها شده است.
در حالی که این گزارش تلاشهای بایدن برای رعایت ضرب الاجلهای تعیین شده در توافقنامه بین دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق و طالبان را بررسی می کند، اما بر اشتباهات دولت که منجر به خروج فاجعه بار آمریکا شد، تمرکز دارد.
مکال و دیگر اعضای حزب جمهوریخواه در کمیته امور خارجی وعده دادند که یک بررسی فشرده درباره عقب نشینی آمریکا از افغانستان انجام دهند که شامل صدور حکم احضاریه برای مقامهای دولتی میشود.
بر اساس این گزارش، خودداری دولت بایدن، بهویژه وزارت خارجه، از ارائه اطلاعات لازم به کنگره در مورد خروج بیقید و شرط آمریکا از افغانستان، توانایی کمیته امور خارجی برای تکمیل تحقیقات کامل را مختل کرده است.