خانام «ایلهان عمر»، عضو مجلس نمایندگان امریکا گفته است: افغانستان با یکی از وحشتناکترین بحرانهای انسانی در جهان روبهرو است. نود وپنج درصد افغانها غذای کافی برای خوردن ندارند که در مقایسه به سال گذشته، افزایش چشمگیری داشته است. زلزله هفته های گذشته، نزدیک به ۱۰۰۰ نفر را قربانی گرفت و هزاران خانه را ویران کرد. ما باید تمام تلاش خود را برای رساندن کمکهای بشردوستانه به مردم افغانستان انجام دهیم، نه اینکه کمکها را بیهوده محدود کنیم.
«سید مسعود»، کارشناس مسائل اقتصادی، به طلوعنیوز گفت: افغانستان باید روی تعاملات سیاسی خود تمرکز کند، برای اینکه دور شدن امریکا از افغانستان به معنای دور شدن صد کشور است که همسو با امریکا حرکت میکنند.
«شاکر یعقوبی»، دیگر کارشناس مسائل اقتصادی، گفت: استفاده از موقعی استراتژیک ترانزیتی افغانستان در منطقه، جلب سرمایهگذاریهای داخلی و خارجی برای استخراج معادن افغانستان و به سرعت عملی کردن پروژههای کلان منطقهیی که افغانستان در آن دخیل است، میتواند گزینههای مناسب برای جاگزین کردن کمکهای امریکا باشد.
احتمال میرود که طرح بودجه دفاعی امریکا به پنتاگون اجازه دهد تا از انتقال ارز، اقلام با ارزش، کمکهای خوراکی و تجهیزات پزشکی به افغانستان جلوگیری شود.
«عبداللطیف نظری»، معاون وزارت اقتصاد حکومت طالبان گفت: در حال حاضر گزینههای جایگزین وجود دارد، کشورهای گوناگون در جهان میخواهند در افغانستان سرمایهگذاری کنند و هدف اساسی ما تقویت زیرساختهای اقتصادی، تجارتی و کشاورزی افغانستان است.
به گزارش روز یکشنبه مجله خبری آسیای میانه از تارنمای طلوع نیوز افغانستان، مجلس نمایندگان آمریکا به دنبال تصویب طرحی است که ممکن است انجام هر گونه کمک به افغانستان را محدود کند.
اما قطع این کمکها چقدر در وضعیت کنونی افغانستان نگران کننده است؟
پیش از این رییس جمهور امریکا، جو بایدن در نامهی از مجلس نمایندگان آن کشور خواسته بود که افغانستان را از فهرست متحدان اصلی امریکا خارج کند.
از سویی هم، یک عضو مجلس نمایندگان این کشور از این طرح ابراز نگرانی کرده و به جو بایدن، رییس جمهوری آمریکا پیشنهاد داده است بر فرستادن کمکهای بشردوستانه به افغانستان تحریم وضع نکند.
«احمد ولی حقمل»، سخنگوی وزارت مالیه طالبان میگوید: بعد از روی کار آمدن دوباره طالبان، هیچ نوع بودجه برای بخش دفاعی افغانستان در نظر گرفته نشده و وزارت مالیه توانسته که با استفاده از عواید داخلی بودجه مورد نیاز را تامین بسازد.
از سویی هم، مسوولان طالبان میگویند تحریمهای ایالات متحده بر اقتصاد افغانستان، اثر منفی نخواهد گذاشت.